The Green Box: Innovatieve Stappen naar Energieneutraliteit

Te midden van een groeiende vraag naar energie en duurzaamheid op bedrijventerreinen, komt The Green Box naar voren als een voorbeeld van innovatie in energiebeheer. In samenwerking met diverse Koolen Industries bedrijven heeft The Green Box een slim en duurzaam energiesysteem ontwikkeld, dat uiteindelijk volledig energieneutraal zal zijn.

The Green Box (TGB) is een cleantech campus gelegen in Hengelo, met een oppervlakte van 18,5 hectare en meer dan 80.000 m2 aan kantoren, productiehallen en laboratoria. Deze campus biedt ruimte aan cleantech startups, scale-ups en gevestigde bedrijven, en fungeert als een belangrijk knooppunt voor kennisuitwisseling en -ontwikkeling, met nauwe samenwerkingen met onderwijsinstellingen. Centraal in dit alles staat het duurzame energiesysteem van TGB, dat haar huurders voorziet van schone energie.

Opwekinstallatie

Het traject naar energieneutraliteit begon voor TGB met de installatie van een zonnedak met meer dan 18.000 panelen. Dit dak, slim gepositioneerd in een oost/west opstelling, levert een opbrengst van meer dan 7 miljoen kWh per jaar op, genoeg om 1900 huishoudens van stroom te voorzien. Het zonnedak wordt aangevuld met een extra isolatielaag en nieuwe, witte dakbedekking voor maximale efficiëntie.

Laadplein

Het laadplein van TGB beschikt over 40 laadpunten, waaronder AC en DC laders van verschillende merken, evenals 18 WeDriveSolar vehicle-to-grid (V2G) laadpunten en diverse andere laadmogelijkheden. Dankzij accreditatie voor ‘100% groene laadstroom’ kan TGB maximale inkomsten genereren vanuit haar HBE’s (Hernieuwbare Energiebronnen).

Software

Een belangrijk aspect van het energiesysteem van TGB is het Monitoring and Intelligent Control systeem, waarmee slimme aansturing van zonnepanelen en laadpalen mogelijk is. Stepped curtailing zorgt ervoor dat overtollige stroom op intelligente wijze wordt benut, terwijl automatische controle gebaseerd is op EPEX-prijzen. Load balancing wordt uitgevoerd op basis van beschikbare (hernieuwbare) energie, waardoor kosten en efficiëntie worden geoptimaliseerd.

Energieopslagsysteem

Momenteel bevindt TGB zich in de ontwikkelingsfase van energieopslag, waarbij samenwerking met SmartGrid wordt gezocht om de mogelijkheden en business case voor batterijopslag te onderzoeken.

“Op The Green Box laten we zien hoe je met slimme energieoplossingen grip krijgt op je kosten en tegelijkertijd vergroent. De verschillende Koolen Industries bedrijven helpen ons hierbij,” aldus Ynte de Vries, CEO van The Green Box.

Met een focus op innovatie en duurzaamheid is The Green Box een pionier in energiebeheer en een inspiratiebron voor ondernemers die streven naar een groenere toekomst.

Share the Post:

Related Posts

Scroll naar boven